vrijdag 29 april 2011

Horror in de Polder

Vanmorgen kreeg ik een berichtje van Frank
Zullen we volgende week weer eens naar de “Brug der Zuchten” gaan?


Tja,bedacht ik mij.. De brug der Zuchten is mijn favoriete Winterstek, wat heb ik daar in de winter avonturen beleefd..er is een daar een diepe kuil die door de vernauwing In de poldervaart is uitgesleten.Soms liggen in de winter de “ijsberen” daar.
Maar ik zou eigenlijk niet weten met al dat opgewarmde water van de afgelopen dagen achter ons wat een karper daar nu te zoeken heeft..Vandaag liggen de plannen echter anders geen karper deze keer,maar de zeelt is aan de beurt.Gezien de aanwezige plompenvelden kies ik voor de lange 16 FT .


Mooi om tussen en over de plompen te vissen.Die 16 FT heeft al een tijdje staan rusten in het hengel rek,en ook de Shimano Stradic mag mee.Daar gaan we eerst eens een mooi nieuw lijntje opspoelen.
Sjonge wat een mooi gezicht is dat toch zo een hoog opgespoelde spoel.Meteen de molen maar eens met een vochtige doek ontdoen van wat resten vuil .Nou laat ik dan ook maar meteen de hengel weer eens schoonmaken.Ook de ogen worden kritisch geïnspecteerd op eventuele vuilresten.
Geweldig alles lijkt weer als nieuw,als ik nou toch zo lekker bezig ben dan maar de molen op de beugeloverslag scharnierpuntjes en de lijnrol voorzien van een drupje naaimachine olie.
We gaan zeelten en gezien de matige wind kies ik voor een klein slank pennetje.
De karperhaken hebben we niet nodig vandaag dus een lichtere haak van Owner gaat erop.


Het voer dat ik heb gemaakt kan uit de vriezer en in de magnetron ontdooien.
Aangekomen op de stek maak ik vandaag 6 voerplekken,ver van de voerplekken word de hengel opgetuigd ,eerst maar eens een paar volgdrijvertjes erop schuiven daarna het pennetje.
Zonder haak lood ik de pen zinkend uit,de haak word met mijn “verkeerde ”bledknoop gemonteerd.
Die knoop is echt verkeerd, maar zo goed dat ik nooit de moeite heb genomen om hem anders te gaan leggen.Ondertussen roep ik mijzelf tot de orde,zit toch niet zo te denken..ga eens vissen op de voerplekken.Op de eerste plek zie ik van die overtuigende zeelt belletjes,van die hele kleintjes.
Voorzichtig word het aas neergevleid in de buurt van de bellen,kort daarna verdwijnt rustig de pen met het volgdrijvertreintje achter zich aangesleept.Slaan is hangen en een brasem is mijn deel,met een minder prettig gevoel moest ik het lange landingsnet gebruiken .Als het echt niet hoeft dan zal ik liever nooit een brasem scheppen.Het liefst onthaak ik brasem in het water!
6 brasems mocht ik vangen en alle 6 in het net..wat een gore slijmzooi…en in de auto straks die lucht”BrrrrrrrrrrrrrrrrrIk had het wel gezien,de zeelt was niet thuisEen pittige wandeling deed mij aankomen bij de brug der zuchten…De naam van deze brug is erg goed door mij gekozen.
Het is eigenlijk onverantwoord om daar in je eentje te gaan vissenBij een uitglijder..lig je in de plomp en je moet maar zien hoe je bovenkomt..Meestal neem ik een soort van bergbeklimmers touw mee om me te borgen aan de brugleuning.Vandaag dus mooi niet meegenomen.Ondertussen lag het voer al enige tijd bij de brug.En na een poosje vertelde een trilling in de pen dat ik beet heb.
Voorzichtig leg ik mijn handen bij de hengel in de “aanslaghouding” de pen komt 1 cm omhoog
En ik sla vast op een zich meteen langzaam richting de binnenzijde van de brug bewegende Karper…
Die langzaam op gang komende karpers ,dat zijn de betere..Oeps ..Shit..^%$#^^% mijn lichte Owner haak schoot in dezelfde seconden door mijn hoofd.Dit is gewoon een dikke vis en die ga ik niet houden met deze lichte k..haak voor de zeelt!Ondertussen tikte de slip gewoon door tik tik tik tik tik het geluid van de slip klonk zelfs een tikkeltje gemeen vrolijk…….. hij is allang de hele brug onderdoor,en de vorige keer met Frank ging het goed fout!Laat hem maar gaan…teveel druk doet gegarandeerd de haak uitbuigen of erger nog misschien wel breken.
100% vertrouwen in molen/lijn/en hengel
100% twijfel over de haak…de karper is de baas,en de baas heeft deze keer gelijk.
Ondertussen regende het gestaag door en alles werd spekglad ik verlies mijn evenwicht glijd tussen de brandnetels door naar beneden en beland met 1 been tot mijn kruis in het water.
Gelukkig wist ik de controle over de hengel te behouden,en de karper zat er nog steeds aan!
In mijn netelige positie kon ik nu wel goed onder de brug doorkijken!
De karper was ondertussen zeker 25 meter voorbij de brug gezwommen.
Aangezien het spel al een minuut of 10 aan de gang was begon niet alleen bij mij maar ook bij de karper vermoeidheid verschijnselen te vertonen..
Metertje voor metertje wist ik lijn te winnen, en met alle geluk van de wereld langs de betonnen randen van de brug!
Uiteindelijk was de vis weer onder de top van de hengel ,maar bleef diep zijn rondjes draaien.
Na verloop van tijd gaf hij zich vermoeid over aan het lange landingsnet
Helaas het was geen zeelt, maar hier zeg ik ook geen nee tegen!


Yezzzzzzzzzzz!!!!!!!!

Groet Hans

10 opmerkingen:

  1. Mooi hoor Hans....En wat een adembenemend verhaal!

    Ga zo door!

    Groet,
    Dale

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Hans,

    Ik volg je al een tijdje met veel plezier en nu is het wel een keer tijd voor een reactie vind ik :)
    Een goed geschreven verhaal met een mooi einde in de vorm van een bijzonder mooie karper. Prachtig!

    Groet,

    Koen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Hans,
    Stik jaloers zou je er van worden! Maar het is je van harte gegund! Ik hoop er snel ook een met jouw te vangen.

    Groetjes,

    Gerrit

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hans,

    ik ben er helemaal weg van,mooi geschreven
    grtz peter

    tot 08/05

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Hans........vandaar.....dat je niet thuis gaf toen ik je belde, jammer was graag mee gegaan en het gevaarlijke spel bij de brug met jou mee willen maken, volgende keer dan maar een keertje zucht..!!!
    Groet Hennie.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mooi geschreven. Bij zo'n verhaal gaat mijn vissershart als een razende te keer. Dat zijn de momenten waarvoor een visser opstaat.

    Veel succes verder.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi Hans,
    Mooi verslag! En mooie vis!
    Groet, Boudewijn

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ha Hans,
    Prachtig verhaal en mooi dat die owner haak het hield. En ach, zo'n mooie schub zou ik ook geen straf vinden. Die zeelten komen wel weer :)

    Groet,

    MarcelP

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hallo Hans,

    Een adembenemend verslag en een prachtige vangst.
    Ik heb genoten!

    Groeten,
    Hans O.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Je bent karperspecialist of je bent het niet. Je had ook kunnen schrijven dat de glijpartij naar beneden een opzetje was om de brasem in het water te kunnen onthaken. :-)Blijkt het toch weer een karper te zijn.

    vrgr Klaasjan

    BeantwoordenVerwijderen